İstanbul - Florya Atatürk Deniz Köşkü

İstanbul - Florya Atatürk Deniz Köşkü

Marmara Denizi kıyısında, Yeşilköy ile Küçükçekmece arasında bir yerleşim bölgesi olan Florya’nın 19. yüzyılda sönük bir avcı uğrağı konumunda olduğu bilinmektedir. Atatürk’ün buraya olan ilgisiyle önem kazanan Florya giderek yazlık bir dinlenme merkezine dönüşmüştür.

Atatürk için İstanbul Belediyesi tarafından 1935 yılında mimar Seyfi Arkan’a projelendirilen köşk, yazlık bir konut olarak yapılmış ve aynı yıl 14 Ağustos tarihinde kullanıma açılmıştır.

Ulu Önder, 1936 yılının Haziran ve Temmuz aylarında uzunca bir süre burada yaşamış, siyasal ve bilimsel toplantılar için köşkü özellikle kullanmış, aralarında İngiliz Kralı VIII. Edward ve Madam Simpson’un da bulunduğu kimi önemli konukları burada ağırlamıştır.

Köşk, Atatürk tarafından son olarak 28 Mayıs 1938 günü kullanılmış, kendisinin ölümünden sonra bu yapılar Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak Sayın İsmet İnönü, Sayın Celal Bayar, Sayın Cemal Gürsel, Sayın Cevdet Sunay, Sayın Fahri Korutürk ve Sayın Kenan Evren tarafından kullanılmıştır.

16 Eylül 1988 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’mızca TBMM’ne bağlı Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na devredilen bu yapılar topluluğu, restorasyona alınarak Atatürk Müzesi haline getirilmiş ve içinde “Atatürk İstanbul’da” konulu sürekli bir fotoğraf sergisi oluşturulmuştur. Öte yandan köşkün bir bölümünde de Atatürk ile ilgili çeşitli yayınlar tanıtılmakta ve satılmaktadır. Yaverlik ve Genel Sekreterlik binaları onarılarak TBMM sosyal tesisleri haline getirilmiş, bu binaların arasında kalan boşluğa kafeterya ve restoran hizmeti veren bir yapı eklenmiş, yine bahçe; kafeterya hizmetleri verilecek bir konuma getirilmiştir.

Sıfırla
Erişilebilirlik Menüsü (CTRL+U)
Kapat
Erişilebilirlik Modları

Epilepsi Güvenli Modu

Bu mod, yanıp sönen veya yanıp sönen animasyonlar ve riskli renk kombinasyonlarından kaynaklanan nöbet riskini ortadan kaldırarak epilepsi hastalarının web sitesini güvenle kullanmalarını sağlar.

Görme Engelli Modu

Bu mod, web sitesini, Bozucu Görme, Tünel Görüşü, Katarakt, Glokom ve diğerleri gibi görme bozuklukları olan kullanıcıların rahatlığı için ayarlar.

Bilişşel Engelli Modu

Bu mod, Disleksi, Otizm, CVA ve diğerleri gibi bilişsel bozuklukları olan kullanıcıların web sitesinin temel öğelerine daha kolay odaklanmalarına yardımcı olmak için farklı yardımcı seçenekler sunar.

DEHB Dostu Modu

Bu mod, DEHB ve Nörogelişimsel bozukluklara sahip kullanıcıların dikkat dağıtıcı unsurları önemli ölçüde azaltırken ana web sitesi öğelerini daha kolay okumalarına, göz atmalarına ve bunlara odaklanmalarına yardımcı olur.

Metin Büyüteç
Okunabilir Yazı Fontu
Disleksi Dostu
Başlıkları Vurgula
Yazı Tipi Boyutlandırma
-
Varsayılan: Sıfırla
+
Satır Yüksekliği
-
Varsayılan Sıfırla
+
Harf Boşluğu
-
Varsayılan Sıfırla
+

Sola Hizalı
Ortaya Hizalı
İki Yana Yasla
Sağa Hizalı
Görsel Deneyim

Koyu Kontrast
Işık Kontrastı
Tek Renkli
Yüksek Kontrast
Düşük Doygunluk
Yüksek Doygunluk



Yönlendirme

Siteyi Sesli Oku
Okumayı Durdur
Seçilen Metni Oku
Resimleri Gizle
Büyük Karanlık İmleç
Büyük Işık İmleci
Okuma Rehberi
Odağı Vurgula
Animasyonları Durdur