Kültür

TÜRK KÜLTÜR TARİHİ

Türk Kültürü

Kültür, bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan, geçmişten beri değişerek devam eden, kendine özgü, sanatı, inançları, örf ve adetleri, anlayış ve davranışları ile onun kimliğini oluşturan yaşayış ve düşünüş tarzıdır. Topluma bir kimlik kazandıran, dayanışma ve birlik duygusu verdiği toplumda düzeni de sağlayan maddi ve manevi değerlerin bütünüdür.


Türk kültürü de Türk milletinin hayat tarzını ifade eder. Tarihi süreç içerisinde farklı medeniyetlerle buluşan Türk kültürü, insanlık tarihinin en zengin kültürlerinden biri haline gelmiştir.

Türk kültür ve medeniyeti, Türklerin devlet kurduğu coğrafyanın etkisi ile “Bozkır Kültürü” olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

HALK KÜLTÜRÜ

Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi, Türk toplumunun yüzyıllar boyunca ürettiği kültür ürünlerini ve faaliyetlerini, bilimsel metotlarla tespit ederek, ulusal ve evrensel nitelikli kültürel çalışmalara katkı sağlamak, ayrıca Türk kültür varlıklarını gelecek nesillere taşıyabilmek amacıyla kurulmuş Türkiye’nin tek bilgi ve belge merkezidir.
           

Yurt içinde ve yurtdışında, halk kültürü alanına giren gelenek, görenek-inançlar, el sanatları, giyim- kuşam, halk mutfağı, halk müziği ve oyunları, halk tiyatrosu, halk edebiyatı ve halk ozanlığı geleneği vb. konularda uzman araştırmacılar tarafından yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bilgi ve belgeler yazılı veya görsel materyal merkezimize kaydedilerek kültürümüzü dünyaya tanıtmak, kültürler arası bilgi alışverişine katkıda bulunmak amacıyla kurum/kuruluş, uzman, araştırmacı ve akademisyenlerin hizmetine sunulmaktadır.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI

Türkiye Kültür Portalı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinden alınan veriler ile çeşitli kamu kurumlarından sağlanan verileri bir araya toplamaktadır. Ayrıca ilgili kurum ve kuruluşlarla imzalanan iş birliği protokolleri kapsamında Portal’ın içerik ve niteliğine uygun çeşitli veriler de elde edilmektedir.

2015 yılında yayın hayatına başlayan Kültür Portalı geniş bir başlık yelpazesi altında Türkiye’ye ilişkin zengin, çeşitli ve benzer sitelerde bir arada bulunması zor bilgileri metin, fotoğraf, video ve ses dosyası formatlarında, entegre bir şekilde kullanıcılarına sunmaktadır.

İllere Özel bölümünde 81 il özelinde ziyaretçilere ilin tarihçesinden coğrafi yapısı ve iklimine uzanan genel bilgilerin yanı sıra; konum bilgileri, gezilecek yerler, geleneksel mutfak, konaklanacak yerler, sit alanları, anıtlar, kültür atlası, turizm aktiviteleri, fotoğraflar ve seyahat hatırası gibi başlıklar altında söz konusu şehrimizle ilgili detaylı bilgilere ve görsellere yer verilmektedir. Ayrıca ilgili sayfada, ile özel haber ve duyurular da yer almakta olup, ziyaretçilerin güncel etkinliklerden haberdar olmaları amaçlanmaktadır. Kültür Portalı, illere ilişkin tarihi, kültürel ve turistik verilerin yanında ayrıca il özelinde devam eden ve başlaması planlanan projeleri de ilgilenenler için sunmaktadır. Bu kapsamda, 81 ilimize dair pek çok veri, portal anlayışına uygun ve kullanıcı dostu bir tasarımla ziyaretçilerin kullanımına hazır bulunmaktadır.

Arkeoloji ve Tarih, Dil ve Edebiyat, Geleneksel Mutfak, Gezilecek Yerler, Halk Kültürü, Kültürel Miraslarımız, Sanat, Seyahat Hatırası, Turizm Aktiviteleri, UNESCO’da Türkiye, Müzeler, Coğrafi İşaretli Ürünler ve Türk Süsleme Sanatları bölümlerinde, konularının uzmanları tarafından kaleme alınmış metinler ile çok sayıda makale, e-kitap, fotoğraf ve videoya da ulaşılabilmektedir.

Nerede Konaklanır bölümünde seyahat kararı vermiş kullanıcılar için gidecekleri yerde konaklayabilecekleri tesislere ilişkin bilgiler yer almaktadır. Tesislerin iletişim adreslerine, sınıfına ve türüne yer verilen bu sayfada ayrıca tesise ait fotoğraflar bulunmaktadır. Daha fazla bilgi edinmek isteyen kullanıcılar için ilgili tesisin resmî web sitesine erişebilecekleri bağlantılar da bu sayfada ziyaretçilerin kullanımına sunulmaktadır.

Etkinlikler bölümünde şenlik, festival, konser, sergi, tiyatro vb. etkinliklerin iller bazında aylık takvimleri bulunmakta olup, ilgili kullanıcıların Türkiye içinde seyahat programlarını yaparken yöresel aktiviteler hakkında da bilgi edinmelerini kolaylaştırmak amaçlanmaktadır.

Medya Kütüphanesi bölümü, Kültür Portalı’nın en kapsamlı görsel-işitsel arşivini oluşturmaktadır. Etiketler halinde sınıflandırılan fotoğraf, video, ses belgesi ve dokümanların bir arada bulunduğu sanal bir kütüphane niteliğinde olan bu bölümde kullanıcılar, uygun kategoriler altında anahtar kelimelerle çok sayıda belgeye kolaylıkla erişebilme imkânı bulmaktadır.

Editörün Seçimi bölümü, blog yazısı niteliğinde makalelerin yer aldığı ve Kültür Portalı’na farklı bir dinamizm katan bir başlıktır. Belirli temalar ve konseptler etrafında derlenen seyahat yazıları, etkileyici görseller ve kısa metinler ile günümüz seyahat medyasının sıklıkla kullandığı bir yöntemle, meraklılarına özel bilgiler sunmaktadır.

Haritada Keşfet bölümünde ise Kültür Portalı’nın içeriğinde yer alan tüm verilerin harita üzerinde erişimini kolaylaştıran bir modül aracılığıyla; kullanıcıların gidilecekleri illeri harita aracılığıyla keşfetmelerine olanak sağlanmaktadır.

Ülkemizin doğal, kültürel ve tarihi değerlerini ortaya çıkarmayı, korumayı, geliştirmeyi, gelecek nesillere aktarmayı, toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmayı ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmayı hedefleyen Kültür Portalı bu alandaki çalışmalarına devam edecektir. 

 Kültür Portalı'na erişmek için tıklayınız.