Kastamonu - Arkeoloji Müzesi - Atatürk Salonu

Kastamonu - Arkeoloji Müzesi - Atatürk Salonu

Planı Mimar Kemalettin Bey tarafından çizilen müze binası ilkin 1910 yılında İttihad ve Terakki Klübü olarak kullanılmış, daha sonra 1921'de İstiklal Mahkemesi'nin hizmetine verilmiştir.

1940'lı yıllara kadar Türk Ocağı, Halk Fırkası, Kastamonu Gençlik Teşkilatı gibi çeşitli kurum ve derneklerce de kullanılan bina, 1945 yılında Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından alınıp müzeye dönüştürülmüştür.

Bina 1952 yılında müze müdürlüğü haline getirilmiştir. Müzede Kastamonu ve civarından bulunan Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli cam, pişmiş toprak eserler, heykeller, mezar stelleri sergilenmektedir. Ayrıca teşhirin bir bölümü Atatürk Salonu olarak düzenlenmiş olup, Atatürk'ün 1925 yılında Kastamonu gezisinde kullandığı çeşitli eşyalar ve fotoğraflar sergilenmektedir.

Lahit - Roma lahtinin ön cephesinde iki çelenk, ortasında boğa başı, üstünde savaşçı Dioscur bulunmaktadır. Arka cephesinde iki çelenk Medusa başı, çelenk üstünde aslan ve kartal kabartmaları yer almaktadır.


Satyr - Roma Devrine ait mermerden çıplak erkek heykeli olup, kaide üzerinde durmakta, sol omzundan, sağ omzuna doğru sarılı dağarcığı eliyle tutmaktadır.

Kadın Heykelciği- Helenistik Döneme ait, pişmiş toprak heykelcik tahtına oturmuş vaziyette sağ eliyle saçını tutmaktadır. Başında tacı vardır; sağ elinin altında aslan durmaktadır. Elbise kıvrımları son derece doğal şekillendirilmiştir.

Lahit - Sert beyaz mermerden, Roma Dönemine aittir, sağlam durumdadır. Kapak ve kutu demir bir mengene ile bir arada tutuluyor. Kapak yüksek bir çatı görünümünde, köşelerinde akroterler vardır. Ön cephede yarım çelenk, çelengin üzerinde bir çiçek, sağda bir yarım çelenk, üzerinde bir baş (Eros olabilir), ortada kitabe bulunmaktadır.

Dikili Taş- (Mezar Taşı) Ortadan delinmiştir. Soluk kireç taşındandır: Yukarıda kitabe; dikili taşın yüzünde, kitabenin altında objeler ve aletler, yukarı kısımda (soldan sağa) bıçak, tarak, sepet, ayaklı bir kap bulunmaktadır; aşağı kısımda vazo, asma ve üzümler, keser, kanca; en aşağıda ise pırazvana veya kesme aleti yer almaktadır.

Erişilebilirlik Menüsü (CTRL+U)
Kapat
Erişilebilirlik Modları

Epilepsi Güvenli Modu

Bu mod, yanıp sönen veya yanıp sönen animasyonlar ve riskli renk kombinasyonlarından kaynaklanan nöbet riskini ortadan kaldırarak epilepsi hastalarının web sitesini güvenle kullanmalarını sağlar.

Görme Engelli Modu

Bu mod, web sitesini, Bozucu Görme, Tünel Görüşü, Katarakt, Glokom ve diğerleri gibi görme bozuklukları olan kullanıcıların rahatlığı için ayarlar.

Bilişşel Engelli Modu

Bu mod, Disleksi, Otizm, CVA ve diğerleri gibi bilişsel bozuklukları olan kullanıcıların web sitesinin temel öğelerine daha kolay odaklanmalarına yardımcı olmak için farklı yardımcı seçenekler sunar.

DEHB Dostu Modu

Bu mod, DEHB ve Nörogelişimsel bozukluklara sahip kullanıcıların dikkat dağıtıcı unsurları önemli ölçüde azaltırken ana web sitesi öğelerini daha kolay okumalarına, göz atmalarına ve bunlara odaklanmalarına yardımcı olur.

Metin Büyüteç
Okunabilir Yazı Fontu
Disleksi Dostu
Başlıkları Vurgula
Yazı Tipi Boyutlandırma
-
Varsayılan: Sıfırla
+
Satır Yüksekliği
-
Varsayılan Sıfırla
+
Harf Boşluğu
-
Varsayılan Sıfırla
+

Sola Hizalı
Ortaya Hizalı
İki Yana Yasla
Sağa Hizalı
Görsel Deneyim

Koyu Kontrast
Işık Kontrastı
Tek Renkli
Yüksek Kontrast
Düşük Doygunluk
Yüksek Doygunluk



Yönlendirme

Siteyi Sesli Oku
Okumayı Durdur
Seçilen Metni Oku
Resimleri Gizle
Büyük Karanlık İmleç
Büyük Işık İmleci
Okuma Rehberi
Odağı Vurgula
Animasyonları Durdur